stan techniczny auta jest mi dobrze znany niestety ostatnio był na ten temat program w TV i powiem ci że ten elemet umowy jest bardzo waznym elemetem i było tam jasno powiedziane że jesli jest ww tekst a autka żeśmy u mechanika nie sprawdzili i w dodatku znaleźlismy jakies uchybienia możemy swych praw dochodzić, ale zobaczymy może kolega nam zda relacje co było dalej choc niestety jak na razie nasze prawo w tych sprawach raczkouje. Ale jeśli udowodni to i ma dowody to miejmy nadzieje że bedzie OK.
sprzedawca przekręcił mi szafę o 100 tyś.!
Zwiń
X
-
daneczek76
Oczywiście, że ta klauzula jest bardzo ważna. Powiedzmy w sytuacji, gdy np: kupujacy reklamuje po kupnie zawieszenie czy nieszczelną pompę wspomagania. Wtedy oczywiście kupujący odejdzie z kwitkiem bo przecież miał możliwość sprawdzenia czy zawieszenie się tucze czy z pompy się leje. Jednym słowem są to elementy rzutujące na stan techniczny auta.
Ale klauzula ta nie ma zastosowania w przypadku oszustwa ze strony sprzedającego polegającego na cofnięciu licznika.
Spory
Po cichutku zbierz dowody i walcz o swoje bo to przecież twoje ciężko zarobione pieniądze.
Daj znać co i jak.
PowodzeniaAudi A4 1.8TFSI
Komentarz
-
-
ja jestem zdania, że to klasyczne wprowadzenie w błąd kupującego co do stanu technicznego auta (przebieg przecież o czymś mówi) a ogólny stan wozidla to nie tylko "to co widać i słychać"
Więc jeżeli się posiada naprawdę dobre dowody:
1) że sprzedący podczas transakcji nas informował o przebiegu (nieprawdziwym);
2) że faktyczny przebieg jest "deczko" większy - to można dochodzić swojego przed sądem i według mnie to sprawa wygrana
Komentarz
-
-
chciałem zapytać tych co mają cofnięte liczniki czy nie mają żadnych problemów z samochodem. Ostatnio rozmawiałem z diagnostą i mówił mi że mozna stwierdzić orginalny przebieg licznika itd.
Ale o co chodzi. Mówił też, że miał przypadki że u tych co mieli cofnięte kilometry zdarza się, że pojawiają się inne kilometry i pada immobilajzer który ponoć jest w liczniku lub cała deska siada. Cofanie licznika wiąże sie ponoć z takimi problemami.
Prosiłbym o info czy ktoś miał takie problemy a jak tak to jak z nimi walczył.
Komentarz
-
-
lec
-
Jako, że odkopano tą skamielinę, pozwolę sobie wtrącić 5 gr.
Zamieszczone przez szkodaSpory napisał/a:
O efektach (bądź ich braku) poinformuję odświeżając mój post.
dawaj znaki i mimo wszystko powodzenia
Po rozmowie z zaprzyjaźnionym prawnikiem i zebraniu materiału dowodowego w sprawie odpuściłem sobie. Podstawą ku temu była faktura zakupu mojej Octy z zaniżoną oczywiście kwotą zakupu, aniżeli faktycznie zapłaconą. Na papierze samochód w rzeczywistości był tyle wart, ile miał przejechane.... Oczywiście przy wystawianiu faktury tego nie uwidziałem, może nie chciałem uwidzieć.
Wiem, jestem (byłem) frajer do kwadratu i właściwie sam sobie winien ops: Zaświeciły mi się oczy na fajne wozidło i zaniedbałem calą resztę.
No cóż, dobrze, że ludzie uczą się na błędach, źle, że na swoich.
Większość z Was jest zapewne przy kupowaniu używanego auta "uświadomiona", ale mimo wszystko uczulam UWAŻAJCIE NA KOMISY, KOMISANTÓW, HANDLARZY I PODOBNEJ MAŚCI OSZOŁOMÓW, OKAZJE CENOWE, ITP, ITD. :evil: :evil: :evil:
Dobra, co ja Wam tu będę kwilił i przymulał.
Pozdrawiam OCP! :wink:
Komentarz
-
-
zgucio, tak jak kolega LEC pisze to sa bajki albo bylo to robione przez rzeznika a nie speca od licznikow.
Sprawdzic mozna to najnowszym Vagiem( od wersji xxx), napewno dziala to w wszystkich autach z silnikiem PD TDI( sprawdzalem juz A6 02, Passata 98, moja Ibize 2003 i dzialalo), natomiast w moim VP TDI 2002 jest ta funkcja niedostepna, tak samo w V6 TDI(A6 163ps)tez nie dziala.
Benzyniaki po 2002 podobno to maja ale jest to informacja nie sprawdzona.
Przy okazji montarzu Maxidota gadalem z gosciem od licznikow i on twierdzi ze moduly silnika tez przestawia i to wszystko to kwestia ceny (ok 200pln za kazdy modul gdzie zapisany jest przebieg), wiec ta metoda taka pewna tez nie jest.
Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspolonapewno dziala to w wszystkich autach z silnikiem PD TDI( sprawdzalem juz A6 02, Passata 98, moja Ibize 2003 i dzialalo), natomiast w moim VP TDI 2002 jest ta funkcja niedostepna, tak samo w V6 TDI(A6 163ps)tez nie dziala.
123KM/264Nm by VW... 133KM/323Nm by VTech. :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przem1978znajomy niedawno kupił 12-letniego opla astrę 1,7 diesela i miał na liczniku 180 kkm, mówił ze troche duzo ale auto zadbane i co... ???
przypadkiem poznał pierwszego własciciela tego auta, który sprzedał go 4 lata temu a na liczniku miał wtedy ok 250 kkm...
jaki z tego morał ?
żaden
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspoloMaicroft, narazie nie spotkalem 1,9PD gdzie by nie zadzialalo( okolo 7 aut z roznych rocznikow). Co mnie dziwi ze w jednym ASV dziala a w drugim nie :?:
Byłem u Aliego na chipie , próbował i powiedział że się nie da....
Komentarz
-
-
A czy w Octavii z 2000r. można sprawdzić stan faktyczny licznika, bo z tego co pytałem to skoda nie prowadziła takiej bazy jak VW w ASO. A z kompa podobno nie idzie odczytać z tego rocznika. Jestem ciekawy jaki jest mój przebieg bo na blacie było 99,99 tys. a to mi się wydaje mało jak na auto z zachodu po oponach chyba ma orginale Continental i są mocno zdarte praktycznie ostatni sezon, w środku jest spoko kiera nie przetarta, wymieniłem rozrząd a mechanik powiedział że ten który był nie miał więcej jak 20 tys. Teraz musiałem wymienić regler z względu na zużyte szczotki.
Tak że nie wiem w sumie co kupiłem, ale silnik ładnie chodzi i nie kopci tak, że narazie łudzę się że jest wszystko OK
pzdr.
Komentarz
-
-
Jak kupowałem swoją octavie 6 lat temu miała przejechane 105tyś i też była na orginalnych oponach continentala i pierwsze co zrobiłem to wymieniłem opony na nówki bo te już się nie nadawały więc bardz prawdopodobne że masz orginalny przebieg. Jeśli chodzi o rozrządu to mógł być wymieniony dla pewności ja sam wymieniam co 60 tyś.
Komentarz
-
-
Spory
U mnie wczoraj stukneło 288k km a śmiga jak nowa . Poza tym faktycznie samo cofanie liczników nie jest przestępstwem, ale już zatajenie tego przed kupującym autko, tak. Było o tym podajrze wczoraj w TVN Turbo. Jak masz dowody to do sądu z pajacem... Na tym że zjechał z przebiegiem koleś nieźle zarobił, bo wiadomo że autko które ma mniejszy przebieg jest troszkę więcej warte... Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Niestety jest to przestępstwo ale jesli w umowie kupna sprzedaży jest teks stan techniczny auta jest mi dobrze znany to niestety jetes ugotowany tym bardziej jak przed kupieniem byłeś u mechanika który stwierdził że jest wszystko ok. Jesli nie byłes to nie powinieneś podpisywać umowy z takim tekstem.
Z drugiej strony masz dowody i zawsze możesz próbować nic cię to na razie nie kosztuje.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
Komentarz